Çözüme odaklan:
Kampanyanı okuyanlar, tam olarak nasıl bir değişim yaratmak istediğini öğrenmek isterler ve imza atıp atmamaya buna göre karar verirler. Kampanyanın başlığı, çözüme odaklanman gereken bölümdür.
Dikkat çek:
İnsanların dikkatini çekmek için kampanya başlığını duygusal ve aciliyet içeren bir biçime sok. Kampanyanın konu edindiği durumdan kimin etkilendiğini ve bunu neden önemsediğini göster. Önemli tarihler varsa ya da zaman baskısı varsa, bu bilgiyi de ekle başlığa.
Örneğin;
Buraya Resim Gelecek.
Karar Vericini seç
Doğru karar vericiyi seçip e-posta adresini ekleyerek muhatabını kampanyadan haberdar edebilirsin ve kampanyanı okuyanlarda, bu kampanyanın başarıya ulaşabileceği izlenimini yaratabilirsin.
Bir grup veya kurum yerine insanları seç
Kurumları değil, insanları doğrudan sorumlu tutabilirsin. Karar vericini, istediğin bu konuyu çözüme ulaştırabilecek bir kurum ya da kuruluşta yer alan bir kişi olarak seçemeye özen göster. Örneğin; ‘Şehirköy Belediyesi’ demek yerine, ‘Belediye Başkanı Ayşe Ayşecan’ diyerek net olarak kurumda çalışan karar vericinin adını belirt.
Konudan doğrudan sorumlu olan birini seç
Halka mal olmuş, göz önünde birini seçmeye odaklanmak yerine, gerçekten sorunun çözümü olabilecek kişileri muhatap göstermek çok daha iyidir. Konudan doğrudan sorumlu olan birisi, süreci hızlandıracak bir karar verebilir ve sorunun çözümünü hızlandırabilir. Ayrıca, bu tür kişiler toplumsal baskıya alışık olmadıkları için, bu konuda daha duyarlı ve hassas olurlar.
E-posta adreslerini ekle
Kampanyan hazır olup imza almaya başladığında, Change.org otomatik olarak karar vericini haberdar eder. Bu yüzden, seçtiğin muhatabın geçerli e-posta adresini kaydetmen çok önemli. E-posta adresini bulmak için:
- İnternette arama yapıp konferans sunumları ya da yönetim kurulu kararları gibi dokümanların PDF dosyalarını bulup inceleyebilirsin.
- Şirket çalışanıysa bu kişi, şirketin e-posta formatını öğrenip çeşitli denemeler yapabilirsin. Örneğin, Ali Yıldız isimli birine ulaşmak için, ayildiz@şirketismi.com, aliyildiz@şirketismi.com, a.yildiz@şirketismi.com , yildiz@şirketismi.com adreslerini deneyebilirsin. Geri dönüş hatası vermeyen e-posta adresi doğru olandır!
- Telefon edip sorabilirsin
Hikayeni anlat
İyi bir film izlerken bütün dikkatimizi veririz ve film bizi içine alır çünkü başarılı bir hikaye, iyib bir anlatıcılığın her öğesini içinde barındırır. Kampanyalar da öyledir.
Bu video, iyi hikaye anlatıcılığı için harika bir örnek:
Buraya Video Gelecek
Kampanyanın ‘ana karakterlerini’ belirle
Hikayende yer alan insanları okuyucuya tanıt ve hangi yönleriyle ilgi çekici olduklarını göster. Karakterler eylemleri ile hikayeyi ileriki aşamalara taşırlar. Eğer hikayede bir sorun karşısında harıl harıl çözüm arayan bir insan varsa, o karakterle empati yaparız.
Videodan örnek: Buradaki ‘karakterler’ Ekin ve babası Şahin.
Hedeflerin ve önündeki engeller
Karakterlerinin gelecekten ne beklediğini açık ve net bir biçimde göster ve bu yolda önlerinde duran engellerden bahset. İnsanlar, ne kadar zor olursa olsun, bir şeye ulaşmak için çaba sarf eden karakterlere ilgi duyar.
Videodan örnek: Ekin’in ihtiyacı olan Vimizm adlı ilacın SGK tarafından karşılanması gerek. Önündeki engel ise ilacın SGK kapsamından çıkmasına sebep olmuş bürokratik engeller.
İhtimaller
Bu hikayede neyi umut ediyoruz ve neyden korkuyoruz? İhtimaller ve olasılıklar ne kadar yüksek ve keskinse hikaye o kadar ikna edici hale gelir. Bu yüzden, kazanırsan ne olacağını ve kaybedersen nelerden mahrum kalınacağını açık ve net bir biçimde dile getirmeye özen göster.
Videodan örnek: Eğer Ekin’in babası kampanyasında başarıya ulaşamazsa Ekin’in ömrü çok kısa olabilir ve binlerce hasta bu tedaviden mahrum kalabilir. Eğer babası kazanırsa, Ekin’in hayatı çok daha iyi olabilir ve binlere hasta tedaviye erişebilir.
Bir görsel seç
Başlığınla beraber, seçeceğin görsel de insanların kampanyanda ilk olarak göreceği şeylerden bir olacak. Hem de, seçeceğin bu görsel, kampanyan imzacılar tarafından paylaşıldıkça sosyal medyada yayılacak olan görsel oluyor.
Duyguyu göster
Harika bir fotoğraf, kampanyanın vermek istediği duyguyu yakalar ve hikayeni bir anda anlatıverir. İnsanların ya da hayvanların olduğu fotoğraflar işe yarar.
Daha büyük görsel, daha iyidir
1600x900 piksel ya da daha yüksek ölçülerde görseller yüklemeye özen göster. Böylece görselin her tür ekran boyutunda güzel görünecektir.
İnternette görsel ara
En iyi fotoğraf kendi sahip olduğun fotoğraftır. Ama elinde konuyla alakalı bir fotoğraf yoksa Flickr ya da Google Görseller gibi sitelerde arama yapabilirsin. Arama araçları bölümünden boyut özelliğini seç ve sahibinin kullanıma izin verdiği büyük boyutta görselleri bul.